Rabu, 21 Ogos 2013

#merdeka 56 & Selangkah ke alam degree

Salam Kemerdekaan

lebih kurang 10 hari lagi,sambutan kemerdekaan ke 56 akan diadakan..tahun ni bertemakan MALAYSIAKU BERDAULAT TANAH TUMPAHNYA DARAHKU ...

Alhamdulilah,negara kita masih lagi aman walaupun kebelakangan ni banyak terjadi kes tembak-menembak..Apa yg boleh kita buat,hanya berdoa agar tiada lagi kejadian tembak-menembak ni...semoga pihak PDRM dapat menangani masalah ini dengan sebaiknya.InshaAllah,polis kita antara yg terbaik di dunia.Untuk pahlawan2 negara,terima kasih diucapkan kerana sanggup bergadai nyawa melindungi negara kita yg tercinta ini---> jasa anda amat besar,semoga Allah membalasnya,inshaAllah.

Jangan lupakan kibarkan jalur gemilang.Kalau x kibarkan kat kereta @ Rumah,kibarkan dekat Cover FB anda,Cover twitter @ mana2 media social..Jangan malu untuk postkan,bangga sebab anda patriotik & cintakan negara

Grateful to be A Malayisan
sources : Google images
Sehari selepas sambutan hari kemerdekaan yang jatuh pada hari sabtu depan.1 september merupakan hari yang sibuk jugak...hari pendaftaran pelajar baru untuk program ijazah di seluruh IPTA/IPTS....

Sebelum mendaftar masuk..ada checklist benda2 yg perlu dibuat.cuba la check :


  • Borang-borang penting (surat tawaran,fail pelajar,laporan medical check-up dgn x-ray film,salinan dokumen2-ic,salinan bayaran yuran dll ) Semua ni  wajib ada bagi mengelakkan kesulitan.
  • Barang2 peribadi ( Toiletries,Hanger,baldi,bakul baju ,Baju yg cukup utk Minggu Orientasi-sebab minggu ni x kan sempat basuh baju,aktiviti pack sangat....)
  • Makanan & minuman ( untuk dalam bilik macam air kosong,3 in 1, biskut,maggi dll yg sesuai disimpan utk masa yg lama )
  • Jangan lupa bawak laptop ( WAJIB) printer x perlu sangat sbb ada kedai print nnt,tp  kalau malas,bawak la sekali,nnt boleh buat business print..heheh
  • Bantal,cadar,selimut,telekung,kasut dll yg rasa perlu.
  • Jangan lupa buat bayaran yuran kemasukan universiti masing2.seelok-eloknya buat sebelum masuk U ,senang x payah nak kalut2 nanti.guna la Wang Pendahuluan Pelajar yg RM 1500 tu, x la bebankan parents nak keluarkan duit sangat kan.
Sediakan semua benda secukupnya
Dari segi pemakaian untuk ke kuliah,rasanya lebih kurang ja kat mana2 U ni..Pakai la apa pun asalkan sopan & menutup aurat.Kasut hanya perlu tertutup kalau nak masuk lab.cuma untuk certain2 Fakulti (macam Fakulti pendidikan & Law) kena pakai formal rasanya,macam baju kurung,kasut tertutup,etc...

Waktu minggu orientasi,jangan lupa bawak air kosong banyak2 sebab aktiviti mmg padat,cepat dahaga.jangan lupa bawak pakaian & kasut formal  utk acara perasmian...aktiviti lain selalunya pakai t-shir,track suit & Kasut sukan.

All the best preparing all your stuff before entering the new phase of study.. Physically & mentally prepare yourself because this is a new thing for you..Good luck ^_^

HAPPY 56TH INDEPENDENCE DAY,MALAYSIA..

Tiada ulasan: