Isnin, 27 Mei 2013

Minggu Destini Siswa & Asasi UiTM Puncak Alam

Salam...hujung minggu ni adik2 akan daftar sbg pelajar di UiTM puncak Alam sbg pelajar diploma @ asasi..kpd sapa2 yg dpt asasi,ni ada serba sikit pasal UiTM Puncak Alam atau ringkasnya Palam...Pelajar diploma & Asasi akan mendaftar serentak..tapi Segala aktiviti sepanjang Minggu Orientasi @ Minggu Destini Siswa(MDS) akan diadakan berasingan...Pelajar Diploma akan  mengikuti MDS di UiTM Puncak Perdana ( dekat je dengan UiTM Puncak Alam,dalam 10 minit perjalanan)...

Pelajar Asasi pulak akan ada 2 kumpulan atau disebuat sbg wave..Wave 1 daftar sehari lebih awal dr wave 2 & aktiviti dilakukan mengikut wave..kiranya wave 1 akan berada satu tempat,wave 2 akan ada kat 1 tempat yg lain....Fasilitator terdiri drpd akak2 & abg2 degree dan ex-asasi thn sebelumnya...

okay,sapa2 yg nak tau lebih lanjut apa yg perlu dibawa & dibuat sepanjang MDS ni,cuba la baca blog ni : http://crybabyandmilo.blogspot.com/2013/05/minggu-destini-siswa-uitm-puncak-alam.html

di UiTM P.Alam,ada 2 asasi : Asasi Sains & Asasi Kejuruteraan..tp majoriti students Asasi Sains..
kat luar UiTM ,ada MCD..boleh la sekali sekala keluar lepak kat situ kalau bosan makan kt kafe


untuk dapatkan gambaran mengenai UiTM Puncak Alam,cuba la tengok gambar2 di bawah ya.. :)

Fakulti @ Palam..cantik..

view dari tangga palam :)

suasana waktu MDS

laluan pelajar.....kat sini,selalu ada jualan baju tau...

kolam basah..tempat paling sesuai utk release tension

view dr kolam basah

buku utk sem 1 & 2..satu sem ada 6 subjek wajib..

lab..hujung sem kena present report tau..

suasana senja di Palam..cantik kan..kalau hujan waktu malam,mmg sejuk sgt


overview palam dr udara..
ni la kolej kediaman..1 rumah ada 8 penghuni & 1 bilik ada 2 org..
kiranya kita akan dpt housemate & roomate...
palam waktu malam...kalau tgk dr jauh..mmg cantik

ada yg panggil tangga maut,ada panggil mini batu caves..
haha..kalau x larat nak panjat tangga,Rapid KL ada :)




 setiap hari selasa,ada pasar malam dkt fakulti..tp kalau nk keluar pasar malam bandar p.alam pun boleh..setiap rabu & sabtu..ambik Bas Rapid KL T800..rm 1 ja satu perjalanan...best pi pasar malam..makanan sedap & banyak..pasar malam start lepas asar..tp kena pi awal la,bas rapid KL paling last hantar budak kt UiTM pkul 7..kalau terlepas bas tu..kena tunggu pagi esok ja la atau tumpang orang..hehe..

sebenarnya,aktiviti kolej banyak diadakan sepanjang semester..pastikan anda libatkan diri untuk dapatkan kupon aktiviti..kupon ni wajib kita kumpul 8 keping utk 2 semester..kupon ni utk10% markah kokurikulum kita..


pada hujung semester 2 pulak,akan ada Grand Dinner Asasi di Shah Alam Convention Centre...tapi yg ni x diwajibkan join..tempat terhad ja...

Apa-pun,1 saja nasihat..jangan culture shock tau..kat sini,kita jauh dr parents..x ada sapa yg nk kontrol kita..kita bebas nak keluar & buat apa2 pun...Jadi,pandai2 la jaga diri..bijak2 la bahagi masa..jgn obses nk online ja tau...takut terbabas pulak..pastikan lulus setiap kali final exam..kalau fail,kena repeat..kalau repeat tp fail,kita kena dismiss..x pasal2 kena masuk diploma..dh rugi 1-2 sem dr org lain...

Ingat..masuk Asasi nak belajar,bukan nak bersuka ria,cari pasangan @ buat benda yg x patut..
Ikut la peraturan & arahan pihak UiTM..InshaAllah,anda tak rugi2 apa...ALL THE BEST TO ALL ASASIAN-TO-BE...PREPARE UR PHYSICAL & MENTAL PERFECTLY..INSHAALLAH,UR DREAM TO BE A DOCTOR,ENGINEER OR DENTIST WILL BE ACHIEVED...

Khamis, 16 Mei 2013

SELAMAT HARI GURU

Assalamualaikum....



hari ni 16 mei..bermakna hari ni adalah hari guru...SELAMAT HARI GURU cikgu-cikgu semua ^_^
tahun ni,sambutan hari guru bertemakan GURU MALAYSIA : 1 ASPIRASI,1 AGENDA...
sememangnya,jasa & pengorbanan cikgu2 kepada kita amat besar..

rindu pulak nak sambut hari guru ni..maklumlah dah habis sekolah ni,tak boleh la nak rasa kemeriahan sambutan hari guru ni kan....

TERIMA KASIH CIKGU kerana  mendidik,mengajar kami semua sehingga kami mampu berdikari sendiri...jasa dan pengorbanan cikgu2 sejak dari tadika,sekolah rendah,sekolah menengah hingga ke universiti tak mampu kami bayar dengan wang ringgit..

Halalkan tunjuk ajar cikgu kepada kami...Maafkan kami jika perbuatan kami pernah menyinggung cikgu2 semua...

UCAPAN SELAMAT HARI GURU ditujukan kepada semua cikgu2 di Malaysia terutamanya cikgu2 SMK Sultanah Bahiyah & cikgu2 3k1 2009 SMKSB...sayang cikgu!!!!