Selasa, 16 April 2013

memilih bidang yang sesuai -----> pesanan utk lepasan SPM

Assalamualaikum...
dah lama sangat x post something kt blog ni kan..

Alhamdulilah,kali ni baru la berkesempatan nak update blog..maklumlah dah habis sem ni,banyak la masa nak buat macam2 kan..


macam2 bidang ditawarkan,pilih yang terbaik XD

lepas ni,semua akan sambung belajar...
bagi lepasan SPM,mesti ada yg pening nak pilih apa lepas ni -----> sama ada asasi,tingkatan 6,matrikulasi mahupun diploma...sebenarnya,apa2 pun yg kita nk pilih,fikirkan dulu keupayaan kita sendiri...
Maksudnya?? sebelum nak maksud mana2 pengajian,fikir dulu kemampuan kita..katakan anda nak masuk asasi@matrikulasi@diploma sains@ting.6 aliran sains,pastikan kita mempunyai asas sains yg kukuh supaya kita tak la terkial-kial nanti..

Sebenarnya,apa yg kita belajar kat asasi/matrikulasi/ting.6 ni kebanyakkannya sama sahaja dengan silibus spm,tapi lebih mendalam...contohnya matematik,kita masih lagi belajar integration tp silibus yg lebih tinggi;kita belajar application of integration dll..jadi,asas integration kita perlu betul2 kukuh supaya kita tak ada masalah nak belajar lepas ni...macam tu jgk dgn subjek2 lain;bio,kimia,fizik.....

Diploma pun sebenarnya sangat bagus walaupun tempoh pengajian lebih lama dr form 6/matrik/asasi..Kepada sesiapa yg dah ada hala tuju,mungkin dia boleh pilih diploma dalam bidang yang dia minat..contohnya,kalau dia minat nak jadi pharmacist,dia boleh ambil dip.farmasi....Sebenarnya,andaian kebanyakkan orang yang mengatakan diploma ni untuk orang2 yang kurang elok result SPM nya adalah SALAH sama sekali,sebabnya,ada jgk golongan straight's A yang ambil diploma...

Kalau nak belajar ASASI @ matrikulasi,pastikan anda kuatkan fizikal dan mental...mungkin ada antara kita yang tak pernah tinggal di asrama,tapi bila dah dpt asasi,kita diwajibkan tinggal di asrama walaupun U di dpn rmh ja...ini adalah cabaran baru utk sapa2 yg x pernah berjauhan dgn famili..mungkin ada yg homesick..

Apapun bidang yang anda nak pilih,buat lah keputusan sebaik2 mungkin...
kalau sesiapa yg dpt byk tawaran,buatlah istikharah,mohon petunjuk dr Allah mana yg terbaik utk kita...
ingat,ni adalah permulaan hidup anda :D

ALL THE BEST