Isnin, 29 November 2010

Saja ja Untuk Rujukan Kita...

Judul : Kembara Amira
Pengarang : Amer Hmzah L. Kadir
Penerbit : Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd
Genre : Novel Remaja
Mukasurat : 361
Cetakan Pertama : 2006
ISBN : 9676119008

Pencarian emas oleh John O'Hara dan penerokaan khazanah sejarah di Desa Karpus bagaikan sebuah pementasan yang menemukan leluhur Tau. Pencarian yang mengheret Malique mengidentifikasi sejarah diri. Sejarah yang terlipat kemas dalam kalangan masyarakat rimba.

Di tapak yang sama, Amira menghabiskan cuti persekolahan, menyertai ibunya Profesor Zaidah dalam ekskavasi menjejak kewujudan tamaddun manusia. Pertemuan Malique dan Amira merungkai konflik keluarga, sejarah tragis keluarga Tau.

Novel ini memenangi tempat pertama Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2005.

Novel : Catch Us If You Can by Catherine McPhail

This novel was about a boy called Rory. He and His Granda are on the run from the police, the council and their friends. His Granda however is very rail and needs a lot of medication. On the way they meet a lot of people who have recognised them from the news. These people have actually helped them in their venture. Rory and his Granda travelled by train, boat, caravan, cars and most of the time with their feet. In the end, sadly, Rory has to end the venture, but not by being caught, he actually had to go to the police to find help for his Granda, whose heart had stopped…

Selasa, 23 November 2010

Hai....Happy Holiday !!!!

Salam 3k1-s......

selamat bercuti.....ehmmm...kali ni cuti agak kalut...maklumlah,cuti pun sehari sebelum raya haji,lepas tu kalut cuci kelas sbb banjir la....

apa2 pun,welcome home to all friends from MRSM & SBP...
mesti hampa semua dah tgk kan betapa besar banjir kat kedah samapai jln Sultanah yg tak pernah naik air pun banjir....

betui la kata Imah,blog kita ni koi suram,ampa yg lain ,jomlah kita pakat2 aktifkan balik blog ni...cerita la apa saja yg nak ampa cerita ...x kisah asalkan blog ni meriah balik...
please.....

about PAT...kami doakan kita sama2 berjaya dpt result yg elok tak kira kat SMKSB,MRSM @ SBP...
SMKSB pun x dapat tau lg result dek kami semua dok kalut cuci sekolah...sbb tu result PAT kena delayed...Kelas thn dpn pun x tau lg..ehmm..

kawan2 yg lain mcm mana..apa cerita...
km harap kita semua mai la jenguk blog ni ye... & post something tau...

wassalam...

Ahad, 21 November 2010

Salam....

lama x bkak blog ni..
sorry,eh??
slalu tlupa nk bkak...
btul la...
blog ni dh smkin sunyi..
msing2 sibuk or tlupa...
harap kita sume bleh meriahkn blik blog nie..
rindu kt korg semua..
dh seminggu blik rumah..
tpi x kuar2 jln2 jgak sbb busy kemas rumah
yela..banjir..air msuk rumah...
hbis sume brg2..
peti ais pun terbalik..
air tggi..lebih lutut kot..
tpi kami xde la time tu..
ade kt mrsm taiping
busy berperang dgn exam paper..
huhu..

susah oo...
rasa mcm xde hrpn nk dpt 3.8 ke atas je...

tkut tul..
rsult xsmpai rumah lgi..
agknya posmen pun sibuk kemas rumah lepas bnjir..hehe
kesian kt bebudak bhiyah..

kami dah tgok dh gmbr2 lpas bnjir kat bhiyah..
sdih tgok sekolah mcm tue..

apapun semua dh blalu..
life must goes on..huhu..

xtau nk tulis ape dh..

wassalam..
janne..

imah/timah/fai/hermit crab/tim/fatimah

Sabtu, 13 November 2010

pon pon !

salam smua, pkah ne.
lama tk post dlm blog ni.
kan kan?
smua bdak2 tpg balik umah dah.
tinggalkn f5 kat scola uh. hha :)
nak tau? pkah rndu smua!
insyaAllah kalo pkah da masa
pkah p bahiyah nae?

haaa,
dgaq ceta scola bnjir?
dasyat sgt ka?
takott ngat aih !
kwan2 pkah kt tpg bole plak
dok usik kata umah msok ayaq la apa la.
cm nak pelangkung ja depa uh. haih.
hopefully suma sehadd.. okay?

lastly,
baru lepas exm en?
amcm smua? bes jwab exam?
pkah pnya paper sumpah susah.
cm na pecah kpala uh.
+maths tu lg ahh.
tapa, mari kita seluruh warga ex-3k1
dapat stret A+ next year.
insyaAllah.
doa la kita byk byk. ok?

qasanya tu ja kot.
pkah ttau na tulis pa g dah.
hope smua bahagia.
daaa, assalamualaikum.

Khamis, 4 November 2010

PAT....banjir

Assalamualaikum 3k1....

firstly,Alhamdulilah,PAT over....
cuma nak tunggu result...
PAT....uiiiiii,susah tahap SMKSB la....physics,chem,t-mm antara subjek yg memerah otak,keringat,peluh & tenaga....
susah.....
tp,sbg student,itula risiko kita nak suksess...

OK.BANJIR @ Utara...
semakin teruk.....kalau ikutkan,air akan surut hari sabtu 6/11/10 ni....
teruk sgt,,,hari i smksb (4/11)kena tutup..air paras lutut dah....jd,Bahiyah's dpt cuti 4 hari free...
Kat jitra lg teruk...cg2 SMKSB & student byk terperangkap kat sana...
SHAZIRA,MIRRAH antara rkn2 3k1 yg terlibat...

Kalau cikgu2,
ayah kita,USTAZ LAMIN dah 3 hari x mai sekolah ..banjir...
cg2 lain-ch Ariyaty, ustz.Azlin,Cg Alias,CG Ku,Salmiah & ramai lg la...Blh dikatakan 1/2 cg2 x mai sbb banjir sejak hari Selasa lg...

Setakat ni 4/11/10 dah 40,000 mangsa banjir dipindahkan...plg buruk dlh sejarah Kedah sejak Disember 2005....

Malam ni mlm jumaat,harap2 kita dpt buat la baca Yassin/apa2 doa selamt./...
kita doakan moga2 banjir surut & mangsa2 banjir selamat terutamanya cg2 & kwn SMKSB kita...
Amiin...

*sebenarnya,ada hikmah disebalik bala bencana ni....moga2 kita insaf dan sedar dhn kekuasaan ALLAH,Insyallah....

Salam Sayang,
3k1